Sposób przygotowania:
Faszerowana papryka stożkowa
Ryż gotujemy do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju dodajemy obraną, pokrojoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli, po chwili dokładamy mielone mięso i dokładnie smażymy co jakiś czas mieszamy.
Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czerwoną paprykę i odrobinę kurkumy oraz oregano i tymianku. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz poszatkowaną pietruszkę zieloną.
Smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy ugotowany, odcedzony ryż, mieszamy do połączenia składników.
Po przestudzeniu dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Z papryki odciąć górę czyli tam gdzie ogonek.
Usunąć nasiona, papryki wypełnić farszem.
Ułożyć papryki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 stopni i zapiekać około 30 minut. (do miękkości papryki )
Po 10 minutach dolać gorącej wody około 1/4 szklanki, dalej podpiekać do miękkości papryki.
Podawać z ziemniaczkami, polane ketchupem.
Do gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju dodajemy obraną, pokrojoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli, po chwili dokładamy mielone mięso i dokładnie smażymy co jakiś czas mieszamy.
Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czerwoną paprykę i odrobinę kurkumy oraz oregano i tymianku. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz poszatkowaną pietruszkę zieloną.
Smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy ugotowany, odcedzony ryż, mieszamy do połączenia składników.
Po przestudzeniu dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Z papryki odciąć górę czyli tam gdzie ogonek.
Usunąć nasiona, papryki wypełnić farszem.
Ułożyć papryki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 stopni i zapiekać około 30 minut. (do miękkości papryki )
Po 10 minutach dolać gorącej wody około 1/4 szklanki, dalej podpiekać do miękkości papryki.
Podawać z ziemniaczkami, polane ketchupem.
gusia1000