BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 772]

Faszerowana papryka stożkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszną stożkową paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. Papryka stanowi dodatek do ziemniaków. Do papryki pyszny pikantny ketchup.

Faszerowana papryka stożkowa

Składniki:

Faszerowana papryka stożkowa

 

  • papryka żółta stożkowa około 10 papryk,
  • mięsa mielonego 400 g,
  • oliwa 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2 szt,
  • jajko 1,
  • koncentrat pomidorowy 2 -3 łyżki,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • papryka czerwona mielona 1 łyżeczka,
  • kurkuma 1/2 łyżeczki,
  • sól,pieprz do smaku,

 

  • dodatkowo ;
  • woreczek ryżu 1

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka stożkowa
Ryż gotujemy do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do gotowania dodajemy łyżeczkę soli.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju dodajemy obraną, pokrojoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli, po chwili dokładamy mielone mięso i dokładnie smażymy co jakiś czas mieszamy. 

Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czerwoną paprykę i odrobinę kurkumy oraz oregano i tymianku. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz poszatkowaną pietruszkę zieloną.

Smażymy ok. 5 minut.

Dodajemy ugotowany, odcedzony ryż, mieszamy do połączenia składników. 

Po przestudzeniu dodajemy jajko i ponownie mieszamy.

Z papryki odciąć górę czyli tam gdzie ogonek.

Usunąć nasiona, papryki wypełnić farszem.

Ułożyć papryki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 stopni i zapiekać około 30 minut. (do miękkości papryki )

Po 10 minutach dolać gorącej wody około 1/4 szklanki, dalej podpiekać do miękkości papryki.

Podawać z ziemniaczkami, polane ketchupem.

Tagi:

papryka danie