Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Grillowana karkówka o smaku czosnkowo-śliwkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealnie sprawdza się podczas grillowania na świeżym powietrzu, jak i w domu - na patelni grillowej.

Grillowana karkówka o smaku czosnkowo-śliwkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowana karkówka o smaku czosnkowo-śliwkowym

 

  • 500-600g karkówki

Marynata:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (1 szklanka = 250 ml)
  • 3 łyżki miodu (płynnego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka o smaku czosnkowo-śliwkowym

Marynata:

Grillowana karkówka o smaku czosnkowo-śliwkowym
Marynata powinna być odpowiednio doprawiona.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i odpowiednio doprawić solą oraz pieprzem.

Marynowanie:

Grillowana karkówka o smaku czosnkowo-śliwkowym
Każy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą.

Mięso włożyć do marynaty i przykryte odstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Grillowanie:

Grillowana karkówka o smaku czosnkowo-śliwkowym
Mięso grillować na rozgrzanym ruszcie lub na patelni grillowej.

Nadmiar marynaty strząchnąć.

Mięso należy grillować z obu stron - co jakiś czas podlewając odrobiną marynaty.