Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Chłodnik z barszczem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny chłodnik na upalne dni

Chłodnik z barszczem

Składniki:

Chłodnik z barszczem

 

  • Torebka barszczu w proszku (na 3 porcje)
  • ½ l wody
  • ½ l maślanki
  • 1 l kefiru
  • 3 jajka
  • 2 ogórki szklarniowe
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z barszczem
Zaczynamy od zrobienia barszczu z torebki, proszek wsypujemy do 1/2 l wrzątku, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy chwilkę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie też gotujemy jajka na twardo, które po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. W dużej misce łączymy maślankę z kefirem i ostudzonym barszczem dodajemy jajka, obrane ogórki pokrojone w kostkę (możemy usunąć z nich nasiona, ale jeżeli cały chłodnik zjemy niedługo po przyrządzeniu, nie jest to konieczne), rzodkiewkę pokrojoną w półplasterki lub kostkę, i posiekane zioła (koperek i szczypiorek). Chłodnik podajemy schłodzony, idealnie pasują do niego młode ziemniaki ugotowane w mundurkach i posypane młodym koperkiem.