migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chłodnik z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mój pierwszy chłodnik. Wszyscy robią więc i ja spróbowałam i żałuje że tak późno. Pyszna chłodna zupka na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole.

Chłodnik z botwiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik z botwiną

 

  • 1 litr maślanki
  • 300 g młodej botwiny(buraczki i łodygi)
  • 2-3 duże ogórki gruntowe
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól czosnkowa

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwiną
Buraczki i łodyżki młodych buraczków pokroić, zalać wodą tak aby przykryło. Ugotwać do miękkości z odrobiną soli, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Do maślanki dodać wystudzone buraczki (razem z płynem u mnie było go niewiele), pokrojone ogórki i posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Odstawaić do lodówki na godzinkę do schłodzenia i aby smaki sie przegryzły.
Chłodnik z botwiną
Etap 1 Buraczki i łodyżki młodych buraczków pokroić, zalać wodą tak aby przykryło.
Chłodnik z botwiną
Etap 2 Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Chłodnik z botwiną
Etap 3 Potem wymieszać maślenkę z pokrojonymi ogórkami i ugotowaną botwiną.