Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinki.
Botwinkę dokładnie opłukujemy,listki i łodygi kroimy w 3 cm kawałki, buraczki obieramy i kroimy w plastry a następnie na ćwiartki.W garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sok z cytryny, gotujemy a następnie wrzucamy botwinkę z buraczkami, mieszamy i gotujemy około 8 minut, do miękkości.Gotową botwinę odstawiamy w chłodne miejsce . Ogórki ,rzodkiewki, koperek opłukujemy . Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, koperek na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do miski ,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i mieszamy.Do miski z warzywami wlewamy jogurt, kefir, śmietanę i zimną botwinkę,mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy udekorowany koperkiem.