MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Chłodnik z botwinki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny chłodnik z botwinki na gorące upalne dni.

Chłodnik z botwinki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z botwinki.

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki.
Botwinkę dokładnie opłukujemy,listki i łodygi kroimy w 3 cm kawałki, buraczki obieramy i kroimy w plastry a następnie na ćwiartki.W garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sok z cytryny, gotujemy a następnie wrzucamy botwinkę z buraczkami, mieszamy i gotujemy około 8 minut, do miękkości.Gotową botwinę odstawiamy w chłodne miejsce . Ogórki ,rzodkiewki, koperek opłukujemy . Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, koperek na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do miski ,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i mieszamy.Do miski z warzywami wlewamy jogurt, kefir, śmietanę i zimną botwinkę,mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy udekorowany koperkiem.
Chłodnik z botwinki.
Podstawowe warzywa to : botwinka,ogórki,koper,rzodkiewka,czosnek, cytryna.
Chłodnik z botwinki.
W garnku z wodą, cukrem, sokiem z cytryny gotujemy botwinkę.
Chłodnik z botwinki.
Ogórka obieramy i kroimy w kostke, rzodkiewkę w połplasterki,koper na małe kawałki.
Chłodnik z botwinki.
Do miski wkładamy wszystki gotowe warzywa i wlewamy jogurt, kefir, śmietanę i mieszamy.

Tagi:

botwinki