Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinki
Botwinkę (buraczki, łodygę i liście) dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy al dente (około 5 - 10 minut - zależy od wielkości kostki), następnie wrzucamy pokrojone łodygi i liście i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest potrzeba). Odstawiamy do ostygnięcia.
Do ostygniętej zupy dodajemy kefir, jogurt i koperek - mieszamy i chłodzimy.
Botwinkę podajemy schłodzoną z ugotowanym na twardo jajem, dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.
Smacznego :)
Do ostygniętej zupy dodajemy kefir, jogurt i koperek - mieszamy i chłodzimy.
Botwinkę podajemy schłodzoną z ugotowanym na twardo jajem, dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.
Smacznego :)
Netka