lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Chłodnik z botwinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chłodnik to danie, które sprawdzi się jako posiłek na upalny dzień. Może nam zastąpić tradycyjny obiad.

Chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chłodnik z botwinki

 

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 ogórek
  • 1 Pęczek rzodkiewek
  • 1 Pęczek szczypiorku
  • 1 Pęczek koperku
  • 1 butelka kefiru
  • 3 szklanki wody
  • 1 kulka mozzarelli
  • Sól pieprz
  • ocet

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki
Botwinkę myjemy dokładnie pod zimna wodą i kroimy na mniejsze części. Zalewamy wodą i gotujemy około 10-12 minut do miękkości. Studzimy.

Do miski wrzucamy posiekany koper i szczypiorek. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki oraz ogórka obranego ze skórki. Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę. Wlewamy wystudzoną botwinkę oraz kefir. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Mieszamy.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Podajemy z jajkiem - u mnie przepiórcze.
Chłodnik z botwinki
Botwine myjemy dokładnie pod zimna woda i kroimy na mniejsze części.
Chłodnik z botwinki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.