reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chłodnik z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj proponuję zimny chłodnik z botwinki- jak dla mnie pycha:) Można spokojnie przygotować dzień wcześniej, włożyć do lodówki i po powrocie schłodzić się.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

Chłodnik z botwinki

 

  • 1,5 l wywaru warzywnego ( u mnie pół na pół z resztą rosołu)
  • duży kubek kefiru

 

  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 buraki razem z botwiną
  • 2 ogórki
  • pęczek koperku
  • 0,5 puszki białej fasolki
  • sól , pieprz ,
  • sok z cytryny/ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki

przygotowanie

Zaczynamy od buraków, które obieramy i ścieramy na tarce, zalewamy częścią wywaru, dodajemy łyżkę octu/soku z cytryny- gotujemy 5 minut.

Dodajemy drobno pokrojone łodygi i gotujemy kolejne 5 minut,a następnie drobno pokrojone liście-

Całość gotujemy 5 minut i studzimy.

Do pozostawionej części wywaru dolewamy kefir i dokładnie mieszamy.

Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, a koper drobno siekamy.

Wszystkie składniki : buraki, kefir, ogórki z koperkiem dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy przed podaniem.

Do chłodnika można dodać również rzodkiewkę


Tagi:

chłodnik zupa