Chłodnik z botwinki z żurawiną, migdałami i ziarnami słonecznika

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Chłodnik z botwinki z żurawiną, migdałami i ziarnami słonecznika

Ciężko wyobrazić sobie lato bez chłodnika z botwinki! Poznajcie nasz przepis na to znakomite danie na upały!

Składniki:

Chłodnik z botwinki z żurawiną, migdałami i ziarnami słonecznika

 

  • Pęczek botwinki
  • Pęczek koperku
  • Jogurt grecki, 200 ml
  • Chrupiąca sałatka, 50 g
  • Czerwona cebula
  • Zielony ogórek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki z żurawiną, migdałami i ziarnami słonecznika
Dokładnie umyj botwinkę; buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę, łodygi posiekaj. Buraczki gotuj na małym ogniu (ok. 5 minut). Do gotujących się buraczków dodaj posiekane liście i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz do smaku; pozostaw do wystudzenia.

Do wystudzonego wywaru dodaj jogurt (możesz użyć również kefiru). Do gotowego chłodnika dodaj drobno pokrojonego ogórka, cebulę i posiekany koperek. Na koniec posyp chłodnik Chrupiącą sałatką: żurawiną, migdałami i słonecznikiem.