Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinki z żurawiną, migdałami i ziarnami słonecznika
Dokładnie umyj botwinkę; buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę, łodygi posiekaj. Buraczki gotuj na małym ogniu (ok. 5 minut). Do gotujących się buraczków dodaj posiekane liście i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz do smaku; pozostaw do wystudzenia.
Do wystudzonego wywaru dodaj jogurt (możesz użyć również kefiru). Do gotowego chłodnika dodaj drobno pokrojonego ogórka, cebulę i posiekany koperek. Na koniec posyp chłodnik Chrupiącą sałatką: żurawiną, migdałami i słonecznikiem.
Do wystudzonego wywaru dodaj jogurt (możesz użyć również kefiru). Do gotowego chłodnika dodaj drobno pokrojonego ogórka, cebulę i posiekany koperek. Na koniec posyp chłodnik Chrupiącą sałatką: żurawiną, migdałami i słonecznikiem.