lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chłodnik z botwinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam dziś pyszny chłodnik z botwinki wszak mamy sezon to trzeba korzystać. Nie ma nic lepszego na upały .

Chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 pęczki botwinki
  • cytryny do smaku ( około 4 łyżek, radze po każdej łyżce smakować czy pasuje waszym kubkom
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 700 ml kefiru

Dodatkowo:

  • 6 jaj na twardo
  • szczypiorek pokrojony drobno

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki

Wykonanie:

Do garnka wlewamy bulion drobiowy ,tak dwa litry powinno wystarczyć.

Botwinkę myjemy odcinamy małe buraczki które obieramy ze skórki i kroimy drobno jak tam chcecie kosteczkę plasterki czy słupki.

Kroimy drobno łodyżki i listki. Łodyżki i pokrojone buraczki daję najpierw do bulionu i gotuję troszkę by zmiękły.

Kiedy zmiękną dodaje pokrojone listki, chwile jeszcze gotuję i doprawiam solą,pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Kiedy botwinka jest już gotowa dodaję kefir i mieszam.

Chłodnik zrobiony, podałam go z jajeczkiem i pokrojonym szczypiorkiem.

Chłodnik z botwinki
Botwinkę myjemy odcinamy małe buraczki które obieramy ze skórki i kroimy drobno jak tam chcecie kosteczkę plasterki czy słupki.
Chłodnik z botwinki
.Kroimy drobno łodyżki i listki. Łodyżki i pokrojone buraczki daję najpierw do bulionu i gotuję troszkę by zmiękły.
Chłodnik z botwinki
Kiedy zmiękną dodaje pokrojone listki , chwile jeszcze gotuję i doprawiam solą,pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.