WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Zupa szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa szczawiowa z włoszczyzna, kaszą pęczak i serkiem topionym, bez ziemniaków i bez śmietany. Zagęszczona kaszą manną.

Zupa szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 1 słoiczek szczawiu
  • 1 cebula
  • 1 serek topiony naturalny
  • 0,5 szklanki kaszy pęczak
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak

ETAP 1:

Do garnka włożyć udka, ja dałam bez skóry. Włożyć pora i obraną pietruszkę. Dodać startego na tarce na grubych oczkach selera i marchewki. Wsypać kaszę pęczak. Wlać tyle wody aby zakryć składniki. Dodać przyprawy. Zagotować.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju i dodać do zupy. W trakcie gotowania dodać serek topiony. Gdy się rozpuści dodać szczaw. Gotować aż kasza będzie miekka. Dodać koperek i kaszę manną.

Gotować, aż się zagęści. Ewentualnie przyprawić. Wbić jajka i gotować, aż się będą ścięte.

Podawać na gorąco.

Szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak
Zupa szczawiowa z kaszą i serkiem po ugotowaniu w garnku
Szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak
Serek topiony dodany do gotującej się zupy
Szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak
Warzywa i mięso z kurczaka zalane wodą w garnku
Szczawiowa z serkiem topionym i kaszą pęczak
Kasza pęczak wsypana do garnka z mięsem i warzywami