Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Zupa krem ze świeżych pomidorów z makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i lekka zupa na smażonych warzywach. Idealna na wiosenny i letni obiad. Dzięki smażonym warzywom wydobywamy więcej smaku i aromatu. Uwielbiam tak przygotowane zupy. Moją pyszną zupkę podałam z makaronem własnoręcznie zrobionym.

Zupa krem ze świeżych pomidorów z makaronem

Składniki:

Zupa krem ze świeżych pomidorów z makaronem

Makaron:

Na zupę:

  • 4 duże pomidory ( tak około 60 dag )
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła lub margaryny do smażenia
  • bulion warzywny ( tak około 1 litr )
  • przyprawa Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw według uznania

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • sól do gotowania makaronu
  • świeży koperek do posypania zupy
  • jogurt naturalny typu skyr według uznania

Sposób przygotowania:

Zupa krem ze świeżych pomidorów z makaronem
1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek wbić do niego jajka, dodać sól. Następnie z tych składników zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i odstawić je na pół godziny, żeby ciasto nam odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części. Każdą część cieniutko wałkować na stolnicy i kroić w długie paski.

Pokrojony makaron rozrzucić na posypanej mąką stolnicy, zostawić go na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu przemieszać żeby się nam nie posklejał. Następnie makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą żeby się nie posklejał. Następnie dokładnie osączyć z wody.

2. Zupa: Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Pomidory również umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. Można je sparzyć i obrać ze skórki, lub w trakcie gotowania wyjąć skórkę. W garnku roztopić masło, wrzucić przygotowane warzywa ( oprócz pomidorów ) i przesmażyć je kilka minut. Uważamy, żeby za mocno nie zrumienić, następnie wrzucić pokrojone pomidory i chwilę ponownie przesmażyć. Do przesmażonych warzyw wlać bulion warzywny i gotować do miękkości warzyw pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie zblendować blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawić Vegetą Natur.

3. Podanie: Na talerze lub miseczki nakładać po porcji makaronu, nalać po porcji zupy, nałożyć po porcji jogurtu i posypać świeżym posiekanym koperkiem. Gotowe. Smacznego.





Moje rady:

Z przepisu wychodzi około 2 litry zupy.

Porcja dla około 4 osób.