Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinki z koperkiem
Młodych buraczków nigdy nie obieram bo mają delikatną skórkę. Myjemy je i łodyżki dokładnie, aby nie było piasku. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki na małe ok. 1 cm kawałki. Wrzucamy buraczki i łodyżki do 1 litra wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, zakwasu buraczanego i gotujemy 10 minut. Dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy kolejne 5 minut. Studzimy. Wyciągamy łyżką cedzakową buraczki i botwinkę, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, oraz ugotowaną botwinkę. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mieszamy całość. Podajemy w miseczkach z uszczypniętym koperkiem, kleksami jogurtu, doprawiamy jeszcze pieprzem.