top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Chłodnik z botwiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chłodnik wg przepisu mojej babci jest wyśmienitą przekąską a nawet posiłkiem na letnie upały.

Chłodnik z botwiny

Składniki:

Chłodnik z botwiny

 

  • Pęczek włoszczyzny,
  • Kawałek mostka cielęcego lub innego mięsa,
  • 2 pęczki botwiny,
  • ewentualnie ze 2 większe buraki,
  • Pęczek szczypiorku,
  • Pęczek koperku,
  • Litr kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki długie,
  • Ewentualnie z 6 jaj na twardo

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwiny
Na włoszczyźnie i mięsie z przyprawami gotujemy bulion aż do miękkości mięsa. Nie należy naleważ za dużo wody, tylko tyle aby przykryć włoszczyznę i mięso. Umytą botwinę dzielimy na części, tzn. buraczki obieramy, drobno kroimy, liście drobno szatkujemy i gotujemu w bulionie aż do miękkości buraczków. Zdejmujemy z ognia, dodajemu kefir, posiekany szczypior i koper i ogórki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy go w lodówce, możemy podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Tagi:

mięso buraki