Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chłodnik z kalarepką i selerem naciowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny chłodnik z botwinki z kefirem, selerem naciowym, młodą kalarepką, rzodkiewką i ogórkiem, idealny na upalne dni.

Chłodnik z kalarepką i selerem naciowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik z kalarepką i selerem naciowym

 

  • ziemniak 1 szt
  • woda 1,5 szklanki
  • botwinka 1 pęczek
  • seler naciowy 1 łodyga
  • kalarepka młoda 1/2 szt
  • ogórek zielony 1 szt
  • rzodkiewki kilka szt
  • kefir 400 ml
  • sól do smaku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik z kalarepką i selerem naciowym
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kroimy również buraczki z botwinki. Nastawiamy wodę, solimy, a gdy się zagotuje, wrzucamy pokrojone warzywa.

Gotujemy 5-7 minut. Kroimy w plasterki seler naciowy, kalarepkę w kostkę.

Dodajemy do garnka i gotujemy około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiewki w półplasterki. Wrzucamy warzywa do zupy, wlewamy kefir. Przyprawiamy do smaku i podajemy.  
Chłodnik z kalarepką i selerem naciowym
Ziemniaki i buraczki wrzucamy do wrzącej osolonej wody
Chłodnik z kalarepką i selerem naciowym
Kroimy kalarepkę oraz seler naciowy i dodajemy do zupy
Chłodnik z kalarepką i selerem naciowym
Wlewamy kefir, dodajemy ogórka i rzodkiewki