jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chrupiąca sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To pyszne połączeni chrupiących warzyw:)

Chrupiąca sałatka

Składniki:

Chrupiąca sałatka

 

  • Składniki:
  • 2 młode kalarepki,
  • 3 średniej wielkości ogórki gruntowe,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1/3 opakowania sera feta (niebieskie),
  • 5-6 liści z zielonej sałatki,
  • 5-6 młodych liści z kalarepki,
  • 1/3-0,5 szklanki zielonego groszku

 

  • Sos:
  • łyżka musztardy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka
W lekko osolonej i posłodzonej wodzie gotujemy groszek, a następnie studzimy go. Liście kalarepy oraz sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Kalarepę i ogórki obieramy ze skórki, a później kroimy w kostkę. Ser kroimy w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. W ten sposób przygotowane składniki łączymy ze sobą.Składniki sosu- musztardę, oliwę, ocet, czosnek oraz przyprawy) dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę. Całość mieszamy i gotowe.