Sposób przygotowania:
Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankamiPrzygotowanie składników:
Fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie (al dente), natomiast jajka - na twardo.
Następnie fasolkę pokroić na 3-4 części, a jajka oraz oczyszczoną paprykę w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do większej miski.
Kurczak:
Kurczaka umyć i po osuszeniu pokroić w kostkę.
Mięso oprószyć przyprawami (curry, papryką, solą oraz pieprzem), wymieszać i podsmażyć na na odrobinie oleju.
Całość powinna być miękka i rumiana.
Gotowego kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do reszty składników.
Grzanki:
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie wysuszyć - na tej samej patelni z tłuszczem, gdzie smażony był kurczak.
Sałatka:
Wszystkie składniki - oprócz grzanek i pestek należy połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
Sałatkę wstawić do lodówki, a bezpośrednio przez spożyciem wymieszać z pestkami dyni i słonecznika.
Każdą porcję posypać grzankami.
Jagodowa
SylaUla