Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 763]

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatka jest pyszna i syta. dodatkowym plusem jest jej szybkość w przygotowaniu. Polecam ją na wszelkie okoliczności.

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami

 

Grzanki:

  • 3 kromki pieczywa

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami

Przygotowanie składników:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami
Kolor fasolki to rzecz indywidualne, wg gustu.

Fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie (al dente), natomiast jajka - na twardo.

Następnie fasolkę pokroić na 3-4 części, a jajka oraz oczyszczoną paprykę w kostkę.

Wszystkie składniki przełożyć do większej miski.

Kurczak:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami
Mięso można doprawić według własnego smaku.

Kurczaka umyć i po osuszeniu pokroić w kostkę.
Mięso oprószyć przyprawami (curry, papryką, solą oraz pieprzem), wymieszać i podsmażyć na na odrobinie oleju.

Całość powinna być miękka i rumiana.

Gotowego kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do reszty składników.

Grzanki:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami
Grzanki należy przygotowywać na małym ogniu.

Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie wysuszyć - na tej samej patelni z tłuszczem, gdzie smażony był kurczak.

Sałatka:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami
Schłoozna sałatka smakuje lepiej.

Wszystkie składniki - oprócz grzanek i pestek należy połączyć z majonezem i doprawić do smaku.

Sałatkę wstawić do lodówki, a bezpośrednio przez spożyciem wymieszać z pestkami dyni i słonecznika.

Każdą porcję posypać grzankami.