salamandra94

salamandra94

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Czosnkowy humus na ryżowym krążku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie masz pomysłu na ciekawy dodatek do grillowanych warzyw lub sałatki? Chcesz przywitać swoich gości aromatyczną przekąską przed głównym daniem? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Czosnkowy humus na ryżowym krążku

Składniki:

Czosnkowy humus na ryżowym krążku

 

  • 1 puszka cieciorki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki oleju winogronowego
  • 2 łyżki wody
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnkowy humus na ryżowym krążku

ETAP 1:

Odcedź cieciorkę, obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Do miski wsyp cieciorkę, czosnek i zblenduj.

Gdy masa będzie miała kremową konsystencję, dodaj tahini, olej, wodę i sól. Wszystko wymieszaj.

Nakładaj na krążki ryżowe lub krakersy, dekorując świeżymi pomidorkami. Można także posypać aromatyczną czarnuszką.