mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Chrupiące chipsy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, chrupiące chipsy, które bardzo prosto można samemu przygotować w domu :)

Chrupiące chipsy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące chipsy

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące chipsy
Ziemniaki myję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w jak najcieńsze plasterki (najlepiej pokroić przy pomocy krajalnicy lub szatkownicy). Następnie plasterki ziemniaków przekładam do miski, zalewam zimną wodą i mieszam, odstawiam na 10 minut. Potem odlewam wodę z miski i nalewam świeżej, postępuję tak kilka razy, wymieniam wodę aby pozbyć się nadmiaru skrobi, która pokrywa ziemniaki. Następnie przekładam plasterki na sitko i osączam z wody, rozkładam w jednej warstwie (plasterek przy plasterku) na rozłożoną, czystą ściereczkę, przykrywam drugą ściereczką i odstawiam na 10 minut, aż materiał wchłonie wilgoć z ziemniaków. Gdy plasterki ziemniaczane będą suche wrzucam je partiami na rozgrzany olej na głębokiej patelni i smażę 2-3 minuty aż do zrumienienia. Przekładam chipsy na ręcznik papierowy. Następnie wkładam chipsy do miski, oprószam solą, papryką słodką i podaję.
Chrupiące chipsy
Ziemniaki myję, obieram, płuczę i kroję w bardzo cienkie plasterki
Chrupiące chipsy
Przekładam plasterki ziemniaków do miski z wodą
Chrupiące chipsy
Na ściereczce wykładam plasterki ziemniaków i pozostawiam do osuszenia
Chrupiące chipsy
Na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju smażę plasterki ziemniaków na rumiano