Sposób przygotowania:
Chrupiące faworki
Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą wałkujemy bardzo cieniutko- max 2 mm. Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Nina W.
karola25