SUPERPRZEPIS

Chrupiące faworki

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Chrupiące faworki Więcej zdjęć (5)

Kruche i delikatne chruściki. Tłusty Czwartek już dziś! Przygotujcie je dla swoich najbliższych, na pewno się ucieszą.

Składniki:

Chrupiące faworki

 

  • 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 12 dkg śmietany 18%
  • 2 dkg cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka octu
  • 2 łyżki spirytusu

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Chrupiące faworki
Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą wałkujemy bardzo cieniutko- max 2 mm. Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Chrupiące faworki
Przygotuj składniki na foworki, mąka musi być dobrej jakości
Chrupiące faworki
Zagniatamy ciasto i uderzamy w nie końcem wałka by napowietrzyć
Chrupiące faworki
Wałkujemy i wykrawamy prostokąty, następnie nacinamy i przeplatamy na kształt faworka
Chrupiące faworki
Faworki smażymy na głębokim oleju, a nastepnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Tagi:

faworki chrust