Sposób przygotowania:
Karnawałowe faworki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy jednolite ciasto. Następnie za pomocą wałka "bijemy" ciasto przez 10-15 minut. Dzięki temu w cieście pojawi się bardzo dużo maleńkich pęcherzyków.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy w folię, żeby nie wyschła, a drugą bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Im cieniej bym bardziej kruche będą faworki. Następnie tniemy ciasto na paski o szerokości 1,5 do 2 cm. Paski tniemy na mniejsze prostokąty. Na środku każdego robimy nacięcie przez, które przewlekamy jeden z krótszych boków prostokąta.
Smażymy od razu w głębokim oleju jak pączki na złoto z obu stron.
Usmażone osączamy na na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy w folię, żeby nie wyschła, a drugą bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Im cieniej bym bardziej kruche będą faworki. Następnie tniemy ciasto na paski o szerokości 1,5 do 2 cm. Paski tniemy na mniejsze prostokąty. Na środku każdego robimy nacięcie przez, które przewlekamy jeden z krótszych boków prostokąta.
Smażymy od razu w głębokim oleju jak pączki na złoto z obu stron.
Usmażone osączamy na na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
ajrinwu