misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Karnawałowe faworki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, mega kruche faworki. Doskonałe na tłusty czwartek, ale i w dzień powszedni są smakołykiem nie do pogardzenia. Smakują i dużym i małym.

Karnawałowe faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe faworki

 

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 ml spirytusu
  • 4 żółtka
  • 7-8 płaskich łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • na czubek noż soli

Sposób przygotowania:

Karnawałowe faworki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy jednolite ciasto. Następnie za pomocą wałka "bijemy" ciasto przez 10-15 minut. Dzięki temu w cieście pojawi się bardzo dużo maleńkich pęcherzyków.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy w folię, żeby nie wyschła, a drugą bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Im cieniej bym bardziej kruche będą faworki. Następnie tniemy ciasto na paski o szerokości 1,5 do 2 cm. Paski tniemy na mniejsze prostokąty. Na środku każdego robimy nacięcie przez, które przewlekamy jeden z krótszych boków prostokąta.

Smażymy od razu w głębokim oleju jak pączki na złoto z obu stron.

Usmażone osączamy na na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Karnawałowe faworki
Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto które bijemy wałkiem
Karnawałowe faworki
Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski
Karnawałowe faworki
Paski dzielimy na mniejsze prostokąty które nacinamy na środku i przez nacięcie przewlekamy krótszy bok prostokąta
Karnawałowe faworki
Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron

Tagi:

faworki chrust