MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Chrupiące paluszki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filet z kurczaka w formie przekąsek .

Chrupiące paluszki z kurczaka

Składniki:

Chrupiące paluszki z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 / 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 / 3 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól,olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące paluszki z kurczaka
Filet z kurczaka opłukaj. osusz i pokrój na paski o grubości 15 mm. Włóż do miski i wymieszać z papryką i solą.Do jednej miski wsyp mąkę. W drugiej połącz jaja z woda i delikatnie wymieszaj .W kolejnej misce połącz bułkę tartą, grubo mieloną z tymiankiem. W garnku rozgrzej olej. Paprykowe paluszki wkładaj do maki, następnie do jajka a na końcu do bułki tartej. Tak panierowane paluszki wrzucaj na gorący tłuszcz, obracając łyżką cedzakową, do uzyskania złotego koloru, po jednej minucie z każdej strony. Łyżką cedzakową przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi .Ręczniki pochłoną nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe z sosami.