darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Chrupiące pieczone cebulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne, chrupiące cebulki

Chrupiące pieczone cebulki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące pieczone cebulki

 

  • 6 małych czerwonych cebulek
  • 3 łyżki grzanek cebulowo-czosnkowych
  • 2 łyżki pokrojonego w kosteczkę lub startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 2 plasterki sera żółtego
  • zioła prowansalskie, papryka ostra w proszku
  • masło do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Chrupiące pieczone cebulki
Odkroiłam końcówki cebulek i obrałam z wewnętrznej warstwy. Za pomocą łyżeczki wydrążyłam cebulki. Grzanki lekko rozgniotłam z moździerzu, dodałam parmezan, kapary i przyprawy i nadziałam wydrążone cebulki. Żaroodporne foremki wysmarowałam masłem, ułożyłam w nich cebule. Posypałam resztą nadzienia i kawałeczkami żółtego sera. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
Chrupiące pieczone cebulki
Wydrążyłam cebule za pomocą małej łyżeczki
Chrupiące pieczone cebulki
Grzanki rozgniotłam ale tak, aby pozostały małe kawałeczki
Chrupiące pieczone cebulki
Dodałam kapary ser i przyprawy, wymieszałam
Chrupiące pieczone cebulki
Przed pieczeniem posypałam kawałeczkami sera