Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Po pierwszym razem tak posmakowały rodzinie, że teraz często goszczą na moim stole. Polecam i sami się przekonajcie jakie są pyszne.

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di

Składniki:

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • sól
  • papryka słodka w proszku

Zalewa:

  • 2 łyżki keczupu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 150 ml piwa
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka posiekanych ziół (wg gustu)

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di

Przygotowanie kurczaka:

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di
Z odciętych lotek można przygotować wywar na zupę.

Od umytych i osuszonych skrzydełek odciąć lotki. Mięso dokładnie natrzeć solą i papryką w proszku.

Smażenie:

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di
Do smażenia najlepiej nadaje się głęboki garnek.

Skrzydełka smażyć porcjami na głębokim oleju. Po wyjęciu wrzucić ponownie do tłuszczu na kilka sekund. Można ten krok pominąć, ale dzięki niemu uzyskamy chrupkość skrzydełek.

Zalewa:

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di
Pamiętajmy, abu dokładnie skrzydełka natrzeć solą, ponieważ w zalewie jej nie ma.

Składniki zalewy dokładnie połączyć.

Końcowy etap:

Chrupiące skrzydełka z miodem i piwem Di
Powinien powstać gęsty, lepki sosik, który nada apetyczności dla naszych skrzydełek.

Usmażone skrzydełka przełożyć na głęboką patelnię i zalać zalewą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Później zdjąć przykrywkę i mięso dusić do momentu aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Skrzydełka w między czasie poprzewracać.