dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Chrupiące warzywa jesienne stir fry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna i prosta do przygotowania sałatka na ciepło z jesiennych (zimowych) warzyw korzeniowych.

Chrupiące warzywa jesienne stir fry

Składniki:

Chrupiące warzywa jesienne stir fry

 

  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 1 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • sól himalajska
  • chili
  • olej ryżowy
  • suszona kolendra

Sposób przygotowania:

Chrupiące warzywa jesienne stir fry
Przy stir fry zaczynamy od przygotowania składników. Marchewki, pietruszke, selera obieramy, myjemy dokładnie i kroimy w słupki ( w "zapałkę), przekładamy na talerz. Kapustę pekińską kroimy w pastki, przekłądamy na talerz. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce i mini oczkach. W Woku rozgrzewamy olej ryzowy i na goracy wrzucamy warzywa korzeniowe oraz imbir i czosnek - smazymy wszystko 5 min na sporym grzaniu, dodajemy kapuste pekińska i smazymy już tylko minutę, wyłączamy. Skrapiamy olejem sezamowym i doprawiamy solą, chili i kolendrą.