js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Chrust na oliwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bez masła i śmietany - ale też pyszne :)

Chrust na oliwie

Składniki:

Chrust na oliwie

 

  • 1 szkl.mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy (lub oleju)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chrust na oliwie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę, jajka, cukier i cukier waniliowy, zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być takie jak na makaron. Następnie ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski, każdy przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec przez przecięcie. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.