Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Chrzan tarty z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

do mięs, wędlin...żadne święta nie odbędą się bez chrzanu!

Chrzan tarty z jabłkiem

Składniki:

Chrzan tarty z jabłkiem

 

  • 4 duże korzenie chrzanu,
  • kilka łyżek octu jabłkowego,
  • 1-2 jabłka (np. szara reneta),
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany,
  • do smaku: sól, cukier

 

Sposób przygotowania:

Chrzan tarty z jabłkiem
Chrzan dokładnie oczyścić, obrać, usunąć wszystkie "oczka" z korzeni, opłukać. Jabłka obrać. Chrzan zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, jabłko ścieram na większych oczkach. Od razu skropić całość octem i wymieszać. Dodać śmietanę, doprawić odrobiną soli i cukrem do smaku, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika albo słoja. Przechowywać w lodówce.