edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chrzanowy żurek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podstawowy żurek chrzanowy z minimalną ilością składników i przypraw

Chrzanowy żurek wielkanocny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrzanowy żurek wielkanocny

 

  • 1 szklanka zakwasu żytniego na żur przygotowanego według przepisu https://gotujmy.pl/domowy-zakwas-na-zur,przepisy,187230.html
  • 1 litr wody
  • 20 dag szynki wędzonej parzonej
  • łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Chrzanowy żurek wielkanocny
Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i chlebem upieczonym według przepisu: https://gotujmy.pl/czeski-chleb-wiejski-na-zakwasie,przepisy-pieczywo-przepis,176770.html
Chrzanowy żurek wielkanocny
Wode z zakwasem i wędliną doprowadziłam do wrzenia.