Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne podkarpackie kruche ciasteczka maczane w białku i grubym cukrze czyli amoniaczki. Ciasteczka te najlepsze są do spożycia po paru dniach gdy zmiękną.

Ciasteczka amoniaczki

Składniki:

Ciasteczka amoniaczki

na ciasto:

dodatkowo:

  • 2 białka
  • gruby cukier

Sposób przygotowania:

Ciasteczka amoniaczki

Przygotowanie ciasta:

Do mleka i kwaśnej śmietany dodajemy amoniak. Odstawiamy na chwileczkę. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski. Dodajemy posiekaną masło,cukier waniliowy, 2 żółtka, jajko i śmietanę z mlekiem i amoniakiem, szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto.


Owijamy w folię spożywczą i wynosimy na całą noc w zimne miejsce. Następnie wałkujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. i wykrawamy foremkami różne kształty ciasteczek.


Następnie każde ciasteczko maczamy w roztrzepanym białku i maczamy w grubym cukrze.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka amoniaczki
Ciasteczka układamy w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Układamy ciasteczka w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor. Upieczone ciasteczka studzimy.


Przechowujemy w szczelnym pojemniku kilka dni, aż zmiękną.