Sposób przygotowania:
Ciasteczka amoniaczkiPrzygotowanie ciasta:
Do mleka i kwaśnej śmietany dodajemy amoniak. Odstawiamy na chwileczkę. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski. Dodajemy posiekaną masło,cukier waniliowy, 2 żółtka, jajko i śmietanę z mlekiem i amoniakiem, szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wynosimy na całą noc w zimne miejsce. Następnie wałkujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. i wykrawamy foremkami różne kształty ciasteczek.
Następnie każde ciasteczko maczamy w roztrzepanym białku i maczamy w grubym cukrze.
Pieczenie ciasteczek:
Układamy ciasteczka w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor. Upieczone ciasteczka studzimy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku kilka dni, aż zmiękną.