Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasteczka amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne,mięciutkie,domowe ciasteczka.Idealne do herbaty lub kawy.Z przepisu wychodzi bardzo dużo ciasteczek.

Ciasteczka amoniaczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka amoniaczki

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag smalcu
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 1 białko
  • cukier kryształ
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka amoniaczki
Masło i smalec przekładamy do garnka,roztapiamy i studzimy. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i dokładnie ucieramy,następnie dodajemy śmietanę ,mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz roztopione i ostudzone masło ze smalcem.Zagniatamy gładkie ciasto na posypanej mąką stolnicy. Tak przygotowane ciasto wałkujemy,foremkami wykrawamy dowolne ciasteczka. Następnie każde ciasteczko smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy obficie cukrem kryształem.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując odstępy ponieważ ciasteczka urosną. Ciasteczka pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.
Ciasteczka amoniaczki
Ciasto przygotowane do wykrawania ciasteczek.
Ciasteczka amoniaczki
Wykrawanie foremkami dowolnych kształtów ciasteczek.
Ciasteczka amoniaczki
Ciasteczka przygotowane na blasze,do pieczenia.

Tagi:

jajko jajka