Szyman.

Szyman.

Kucharz
[Przepisów: 15]

Ciasteczka bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bananowe ciasteczka nie tylko dla najmłodszych. Składniki trochę do siebie nie pasują, ale w piekarniku wszystko się łączy i powstają pyszne ciastka.

Ciasteczka bananowe

Składniki:

Ciasteczka bananowe

 

  • 2 garście płatków śniadaniowych ,,cookie crisp``
  • 1 banan
  • szklanka mleka
  • łyżka dżemu brzoskwiniowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • czubata łyżka mąki krupczatki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bananowe
Wlać mleko do miseczki sporych rozmiarów, dosypać płatki ,,cookie crisp'' i dokładnie wymieszać je z mlekiem, aż zrobią się miękkie, a mleko stanie się lekko brązowe. Dodać dżem brzoskwiniowy i wymieszać dokładnie ponownie. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, banany i mąkę, mieszać przez kilka minut, aż składniki wchłonią mleko i powstanie jednolita masa. Na blachę położyć kawałek papieru do pieczenia. Oddzielać łyżką masę i kłaść na papierze do pieczenia. Przed wstawieniem piekarnika nagrzać go na 220 stopni C. Po nagrzaniu włożyć do piekarnika blachę z ciasteczkami. Piec 20 minut, a po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasteczka w środku przez ok.15 minut. Najlepiej smakują na zimno z mlekiem. SMACZNEGO!!!