Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cytrynowy aromat w trakcie pieczenia tych ciasteczek rozchodzi się po całej kuchni

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:

Ciasteczka cytrynowe

 

  • 40 dag mąka,
  • 25 dag masło,
  • 3 szt żółtka,
  • 15 dag cukier puder,
  • 2 łyżeczki skórka z cytryny,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki aromat cytrynowy,
  • 2 łyżki sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cytrynowe
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać masło, cukier puder, żółtka, sok, aromat i otartą skórkę z cytryny, dokładnie posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto, odłożyć na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po godzinie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać na przygotowanej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu można przełożyć masą lub marmoladą.