Sposób przygotowania:
Ciasteczka czekoladowe z wisienkami koktajlowymi
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z kostką tłuszczu na wiórki ostrym nożem. Zrobić wgłębienie i wbić cztery żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, cztery łyżki sproszkowanej czekolady, szklankę śmietanki, aromat do ciast rumowy i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schować w lodówce na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy niezbyt cienko na 1 cm. Wykrawać kieliszkiem wypukłe kształty i ukladać na blasze ciastka robiąc palcem dołeczki w środku.
Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i dołki napełnić wisienką.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy niezbyt cienko na 1 cm. Wykrawać kieliszkiem wypukłe kształty i ukladać na blasze ciastka robiąc palcem dołeczki w środku.
Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i dołki napełnić wisienką.