marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka czekoladowe z wisienkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciastka kruche lub półkruche są bardzo dobre do kawy lub herbaty, a do tego mniej pracochłonne. Można je za to dosmaczać, czym się tylko zechce. Dziś będą czekoladowe z dodatkiem wisienek koktajlowych.

Ciasteczka czekoladowe z wisienkami koktajlowymi

Składniki:

Ciasteczka czekoladowe z wisienkami koktajlowymi

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny lub miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 pełne łyżki sproszkowanej czekolady,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do pieczenia,
  • Do dekoracji: wisienki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowe z wisienkami koktajlowymi
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z kostką tłuszczu na wiórki ostrym nożem. Zrobić wgłębienie i wbić cztery żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, cztery łyżki sproszkowanej czekolady, szklankę śmietanki, aromat do ciast rumowy i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schować w lodówce na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy niezbyt cienko na 1 cm. Wykrawać kieliszkiem wypukłe kształty i ukladać na blasze ciastka robiąc palcem dołeczki w środku.

Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i dołki napełnić wisienką.