Sposób przygotowania:
Ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi
Mąkę odmierzyć, przesiać prosto na stolnicę i posiekać ostrym nożem z kostką tłuszczu na wiórki. Zrobić dołek i wbić kilka żółtek oddzielonych od białek, dodać cukier waniliowy, startą na tarce z grubymi oczkami czekoladę mleczną lub deserową, śmietanki, tyle ile zabierze ciasto, szklankę płatków kukurydzianych, szczyptę soli oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wyrabiać i zagnieść ciasto rękoma, ulepić z niego kulę i wstawić w misce blaszanej do lodówki na niemal godzinę. Piekarnik nagrzać na kwadrans przed pieczeniem, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać foremkami kształty. Układać ciastka w 3 cm. odstępie od siebie na blasze, posmarować roztrzepanym białkiem po wierzchu i wstawić do nagrzanego do 190-200 st. C piekarnika.
Piec z 10-15 min. Wyjąć, wystudzić i piec kolejną turę.
Wyrabiać i zagnieść ciasto rękoma, ulepić z niego kulę i wstawić w misce blaszanej do lodówki na niemal godzinę. Piekarnik nagrzać na kwadrans przed pieczeniem, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać foremkami kształty. Układać ciastka w 3 cm. odstępie od siebie na blasze, posmarować roztrzepanym białkiem po wierzchu i wstawić do nagrzanego do 190-200 st. C piekarnika.
Piec z 10-15 min. Wyjąć, wystudzić i piec kolejną turę.
pieczenie