agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasteczka francuskie 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka francuskie szybkie, tanie i pyszne

Ciasteczka francuskie 3

Składniki:

Ciasteczka francuskie 3

 

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie
  • dżem wiśniowy 0,5 opakowania
  • jajko 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 1,5 szklanki
  • mąka pszenna 0,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie 3
Przygotować niezbędne składniki na ciasteczka francuskie. Wstawić mleko do gotowania, wsypać cukier i ugotować budyń na mleku. Zdjąć budyń z palnika i ostudzić go w kąpieli wodnej. Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować ciasto. Następnie z ciasta francuskiego kroić kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać budyń czekoladowy, lekko rozsmarować budyń i na środek budyniu nałożyć łyżeczkę dżemu wiśniowego. Rozmącić jajko. Brzegi kwadratów smarować rozmąconym jajkiem i sklejać kwadraty na połowę. Dociskać dokładnie brzegi ciasteczek. Włożyć do piekarnika do temperatury około 200-210 stopni C na około 2025 minut. Piec na złoty kolor.