Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2825]

Ciasteczka francuskie z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gotowe ciasto francuskie z budyniem to smaczny i szybki dodatek do kawy

Ciasteczka francuskie z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka francuskie z budyniem

 

  • 450 ml mleka
  • 1 budyń wiśniowy z cukrem
  • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z budyniem
Z mleka, proszku budyniowego ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 1-2 godziny. Rozwinąć z papieru, radełkiem lub nożem pokroić w kwadraty. Dwa przeciwległe kąty naciąć radełkiem od wewnątrz, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, na kwadrat z ciasta włożyć łyżeczkę budyniu i przewinąć ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z ciasteczkami i piec przez 10-12 minut. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną. Oblać zimne ciasteczka.
Ciasteczka francuskie z budyniem
Ciasto rozwinąć z papieru i pokroić na kwadraty
Ciasteczka francuskie z budyniem
Naciąć od wewnątrz 2 kąty i na ciasto włożyć po łyżeczce budyniu