Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Ciasteczka francuskie z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te ciasteczka można przygotować błyskawicznie, jeśli jest w domu kiwi, a w zamrażarce czeka gotowe ciasto francuskie.

Ciasteczka francuskie z kiwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka francuskie z kiwi

 

  • ciasto francuskie (gotowe)
  • kiwi kilka szt.
  • śmietana gęsta lub jajko
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z kiwi
Mrożone ciasto francuskie ułożyć na ręcznikach papierowych i pozostawić na 15 minut, żeby się rozmroziło. Jeśli jest świeże od razu rozwinąć rulon i pokroić w kwadraty. Naśrodku ułożyć na skos plasterki kiwi, aby zachodziły na siebie. Owoce posypać odrobiną cukru waniliowego.

Z obu stron ciasto naciąć w paski równej szerokości i zakładać na zmianę na jodełkę, albo po prostu zklejać na sobie dwa przeciwległe rogi kwadratu. Skleić lekko dociskając.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować gęstą śmietaną albo roztrzepanym jajkiem i upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Ciasteczka francuskie z kiwi
Gotowe ciasto francuskie pokroić w równe kwadraty.
Ciasteczka francuskie z kiwi
Dojrzałe jędrne kiwi obrać i pokroić w plastry.
Ciasteczka francuskie z kiwi
Ciastka sklejać jak rożki albo na zakładkę.
Ciasteczka francuskie z kiwi
Wierzch smarować jajkiem lub śmietaną i piec na rumiano.