Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Muffinki bananowo-kakaowe bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki te poprzez dodatek mąki pełnoziarnistej oraz naturalnego słodzika mają znacznie niższy indeks glikemiczny od tradycyjnych wypieków z cukrem i białą mąką.

Muffinki bananowo-kakaowe bez cukru

Składniki:

Muffinki bananowo-kakaowe bez cukru

 

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowo-kakaowe bez cukru
Bardzo dojrzałe słodkie banany utrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.

Do bananów wbić jajka i dodać szczyptę soli. Masę połączyć ze zmielonymi migdałami. Suche składniki połączyć i i wymieszać.

Do masy bananowo-migdałowej dolać olej, dodać jogurt naturalny i wsypać suchą mieszankę. Dokładnie wymieszać. Napełnić ciastem formę do muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut w temp. ok. 180*C z termoobiegiem.

Muffinki idealnie smakują z dodatkiem domowych powideł smażonych bez cukru.