Sposób przygotowania:
Tartaletki z owocami
Kruche ciasto :
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki : masło, żółtka, wodę, cukier puder. wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 8 kawałków ( w zależności od wielkości foremek). Wałkujemy i wykładamy na przygotowane wcześniej foremki. Nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy kruche ciasto około 20 minut. Gotowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa budyniowa :
Budyń przygotowujemy z 1/2 szklanki mleka i cukrem. W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko i wlewamy rozrobiony budyń ciągle mieszając. Przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony budyń mieszamy z serkiem mascarpone i wykładamy do tartaletek i dekorujemy owocami miętą.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki : masło, żółtka, wodę, cukier puder. wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 8 kawałków ( w zależności od wielkości foremek). Wałkujemy i wykładamy na przygotowane wcześniej foremki. Nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy kruche ciasto około 20 minut. Gotowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa budyniowa :
Budyń przygotowujemy z 1/2 szklanki mleka i cukrem. W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko i wlewamy rozrobiony budyń ciągle mieszając. Przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony budyń mieszamy z serkiem mascarpone i wykładamy do tartaletek i dekorujemy owocami miętą.
SylaUla