Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Imbir nadaje ciasteczkom charakterystyczny smak

Ciasteczka imbirowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka imbirowe

 

  • 1 łyżeczka imbir mielony,
  • 20 dag masło,
  • 2 szt żółtka,
  • 25 dag cukier puder,
  • 30 dag mąka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/2 szkl dżem malinowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka imbirowe
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, żółtka, masło, imbir i dokładnie posiekać nożem, zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Następnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka, układać na przygotowanej formie. Piec w temp 160 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć dżemem.
Ciasteczka imbirowe
Etap 1
Ciasteczka imbirowe
Etap 2