iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Imbirowe zajączki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Malutkie i pachnące ciasteczka w kształcie zajączków w tym roku ozdobią mój Wielkanocny stół i ucieszą podniebienia nie tylko dzieci.

Imbirowe zajączki

Składniki:

Imbirowe zajączki

 

  • 45 dag mąki tortowej
  • 30 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Imbirowe zajączki
Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać żółtka jajek, następnie dodać przesiana mąkę, sól i imbir, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić najmniej dwie godziny w lodówce, schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanej mąka stolnicy, gdyby się kruszyło w trakcie wałkowania to należy je zagnieść jeszcze raz wtedy zmięknie, ale nie za długo, aby nie ogrzać ciasta.

Przy pomocy foremki wyciąć ciastka i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, piec w temp.180st około 10-12 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka ozdobić przy pomocy lukru plastycznego i czekolady, ale można też zostawić bez dekoracji bo takie też są urocze.