Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasteczka imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To tradycyjne szwedzkie ciasteczka o smaku imbiru, goździków i cynamonu. Przygotowuje się je bardzo szybko.

Ciasteczka imbirowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka imbirowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka imbirowe
Miękke masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Suche składniki złączyć i wymieszać. Dodać do masy maślanej. Zagnieść ciasto. Odrywać kolejno po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kuleczki, lekko spłaszczyć. Naciąć widelcem wzorki. Rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarnku nagrzanym do 180 stopni 15 minut.
Ciasteczka imbirowe
Przygotowane ciasto ma konsystencję jak modelina.
Ciasteczka imbirowe
Przygotowane ciasteczka do upieczenia w 180 stopniach.
Ciasteczka imbirowe
Ciasteczka pieką się około15 minut.
Ciasteczka imbirowe
Upieczone i wystudzone, gotowe do jedzenia.