Sposób przygotowania:
Ciasteczka kardamonowe z jabłkami i rodzynkami1.
Przygotowałam miskę, do której włożyłam pokrojone masło, wbiłam jajko wiejskie oraz dosypałam cukier. Wszystko zmiksowałam mikserem.
2.
Do zmiksowanej masy wsypałam kardamon i znowu zmiksowałam mikserem.
3.
Mąkę pszenną przesiałam przez sito i wsypałam do miski. Za każdym razem miksowałam.
4.
Kolejno wsypałam proszek do pieczenia i ponownie zmiksowałam mikserem.
5.
Na samym końcu wsypałam sól kuchenną i ostatni raz zmiksowałam mikserem.
6.
Teraz wsypałam bakalie w postaci zielonych rodzynek. Tym razem wymieszałam masę łyżką.
7.
Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne, a potem pokroiłam w kostkę. Dodałam je do zmiksowanej masy i ponownie wymieszałam łyżką.
8.
Teraz z masy formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczałam i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę to włożyłam ciasteczka na około 10 - 15 minut.
10.
Upieczone ciasteczka wystudziłam i przełożyłam na talerz. Smacznego !