Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z kuleczką
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko i masło. Wyrobić jednolite ciasto (można robotem). Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Orzechy wymieszać z kakao i przyprawą do pierników oraz kardamonem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białko ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Wlać powoli chłodną czekoladę dalej ubijając, wsypać orzechy i wyrobić masę zagniatając.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać wzory (gwiazdki, kwiatki, kółka). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z masy orzechowej formujemy niewielkie kuleczki i kładziemy na środku każdego ciastka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut.
Przed podaniem można gwiazdki posypać cukrem pudrem (nie jest to konieczne).
SMACZNEGO!
Orzechy wymieszać z kakao i przyprawą do pierników oraz kardamonem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białko ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Wlać powoli chłodną czekoladę dalej ubijając, wsypać orzechy i wyrobić masę zagniatając.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać wzory (gwiazdki, kwiatki, kółka). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z masy orzechowej formujemy niewielkie kuleczki i kładziemy na środku każdego ciastka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut.
Przed podaniem można gwiazdki posypać cukrem pudrem (nie jest to konieczne).
SMACZNEGO!
Sałatki
Renia_Kawa
cherry
Lady Marmolada
margolata