Sposób przygotowania:
Ciasteczka kokosowe z lemon curd
KREM: za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać w małym garnuszku jajko i żółtko z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, mąkę ziemniaczaną, wlać sok i skórkę z cytryny. Cały czas kontrolując krem podgrzewać, aż będzie gęsty. Wystudzić. CIASTECZKA: białka ubić z solą na sztywno. Dodawać porcjami cukier i miksować, aż całkiem się rozpuści. Wsypać wiórka kokosowe i wymieszać łopatką. Piana znacznie opadnie. Masę wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką tworzyć placuszki, zachowując odstępy. Można też użyć rękawa cukierniczego bez końcówki. Piec w 180*C przez 20min. Wystudzone ściągać z papieru i sklejać po dwa ciasteczka przekładając kremem. Smacznego!
marietta