Sposób przygotowania:
Pikantna zupa krem
Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, jeśli używamy dynię Hokkaido, to nie trzeba obierać.
Rzodkiewki kroję w grubsze plastry, lub na cztery części, i podsmażam na oleju kokosowym razem z poszatkowaną cebulą.
Do podsmażonych dodaję pokrojonego w grubszą kostkę batata, obsmażam razem, dodaję resztę składników, czyli pokrojoną dynię, imbir, pomidory i przyprawy ( ja daję suszoną włoszczyznę, można dać oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej)
Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem.
Jeśli trzeba dosalam do smaku. Podaję gorącą z grzankami lub solo ;)
Rzodkiewki kroję w grubsze plastry, lub na cztery części, i podsmażam na oleju kokosowym razem z poszatkowaną cebulą.
Do podsmażonych dodaję pokrojonego w grubszą kostkę batata, obsmażam razem, dodaję resztę składników, czyli pokrojoną dynię, imbir, pomidory i przyprawy ( ja daję suszoną włoszczyznę, można dać oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej)
Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem.
Jeśli trzeba dosalam do smaku. Podaję gorącą z grzankami lub solo ;)
Procent
Nie mam talentu do gotowania, ale ta zupka wyszła mi niesamowicie (wrodzona skromność, wiecie).
Tylko teraz tak patrzę na zdjęcia i dochodzę do wniosku, że dyni miałem ze dwa razy więcej ;-)
zbysiowa
Dynia jest smaczna i zdrowa, więc może jej być dużo:) Dziękuję za miły komentarz:)
BozenaMatuszczyk
zbysiowa
Dziękuję Bożenko :)