Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

ciasteczka kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mieszamy wszystkie składniki, wałkujemy ciasto, wykrawamy krażki ciasteczek i pieczemy je w tem.180 st.C

ciasteczka kruche

Składniki:

ciasteczka kruche

 

  • 50 dag mąki zwykłej
  • 30 dag maki kartoflanej
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jaja
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

ciasteczka kruche
Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki poczym dzielimy je na 2 części w proporcjach 2/5 i 3/5. Rozwałkowujemy 3/5 ciasta do grubości ok 3mm a następnie wykrawamy szklanką krążki, które wykładamy na posmarowanej masłem blaszce. Pieczemy 2 blaszki ciastek równocześnie na złoty kolor w tempertaturze 150 stopni. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie, z tym, że wykrawamy w każdym ciasteczku kółko za pomocą metalowej lub plastikowej nakrętki na butelkę, Po upieczeniu i wystygnięciu ciastek smarujemy je np. galaretką z aronii i jeżyn przykrywając częśc pełną częścią z dziurką w środku

Tagi:

mak