iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasteczka lukrowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W razie gdyby lukier był za rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Ja wolę lukier bardziej sztywny, ale to już zależy od własnego uznania.

Ciasteczka lukrowane

Składniki:

Ciasteczka lukrowane

 

  • 3/4 kostki masła,
  • 30 dag mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • barwniki spożywcze.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka lukrowane
1/2 szklanki cukru pudru i masło ukręcamy na puszystą masę, wbijamy żółtko, a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, które następnie rozciągamy wałkiem na kształt jajek, pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni. Wyjmujemy studzimy i dekorujemy lukrem wykonanym z ubitego białka ze szklanką cukru.

Tagi:

jajko jajka