Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka lukrowane
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka włożyć na cedzaku do wrzącej wody w ten sposób,aby były całkowicie zanurzone,gotować ok.5 minut,a następnie schłodzić i przetrzeć przez sito.
Do przesianej mąki dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier,zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić lukier:
Utrzeć białka z cukrem na pulchną masę,przyprawić sokiem cytrynowym.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć foremką gwiazdki.Każde ciastko polukrować,ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c)ok.10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy gorące,podważając metalową łopatką:natychmiast przekładać dżemem i zlepiać stroną nie lukrowaną po dwie gwiazdki.
Przesiać mąkę.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka włożyć na cedzaku do wrzącej wody w ten sposób,aby były całkowicie zanurzone,gotować ok.5 minut,a następnie schłodzić i przetrzeć przez sito.
Do przesianej mąki dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier,zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić lukier:
Utrzeć białka z cukrem na pulchną masę,przyprawić sokiem cytrynowym.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć foremką gwiazdki.Każde ciastko polukrować,ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c)ok.10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy gorące,podważając metalową łopatką:natychmiast przekładać dżemem i zlepiać stroną nie lukrowaną po dwie gwiazdki.