Kruche ciasteczka lukrowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodziutkie kruche ciasteczka lukrowane

Kruche ciasteczka lukrowane

Składniki:

Kruche ciasteczka lukrowane

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 gotowane żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru : lukier cytrynowy> 2 białka ,1 2/3 szklanki cukru pudru.
  • Sok z 1 cytryny
  • słoik gęstego dżemu

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka lukrowane
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka włożyć na cedzaku do wrzącej wody w ten sposób,aby były całkowicie zanurzone,gotować ok.5 minut,a następnie schłodzić i przetrzeć przez sito.
Do przesianej mąki dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier,zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić lukier:
Utrzeć białka z cukrem na pulchną masę,przyprawić sokiem cytrynowym.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć foremką gwiazdki.Każde ciastko polukrować,ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c)ok.10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy gorące,podważając metalową łopatką:natychmiast przekładać dżemem i zlepiać stroną nie lukrowaną po dwie gwiazdki.

Tagi:

ciastka kruche