SUPERPRZEPIS

Ciasteczka makowe gwiazdki

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka makowe gwiazdki Więcej zdjęć (3)

Maślane ciasteczka przełożone masa makową z bakaliami, są tak proste, że śmiało możecie je przygotować razem ze swoimi dziećmi.

Składniki:

Ciasteczka makowe gwiazdki

 

  • 15 dag mąki tortowej 405 + naddatek do posypania stolnicy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 11 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 15 dag gotowej masy makowej z bakaliami

Sposób przygotowania:

Ciasteczka makowe gwiazdki

Etap 1:

Ciasteczka makowe gwiazdki
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Na stolnicy wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, zimne masło, szczyptę soli i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto.

Etap 2:

Ciasteczka makowe gwiazdki
Ciasto rozwałkować i za pomocą wykrojnika wyciąć gwiazdki.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Za pomocą wykrojnika wyciąć duże gwiazdki. Podzielić na pół, połowę ciastek pozostawić pełne a w drugiej mniejszym wykrojnikiem w środku wyciąć gwiazdki.

Etap 3:

Ciasteczka makowe gwiazdki
Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać pełne gwiazdki, na ich środek nakładać po łyżeczce masy makowej i przykryć ciastem z dziurką.

Etap 4:

Ciasteczka makowe gwiazdki
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.